diumenge, 19 de gener del 2020

Sant Martí, Carrer

Carrer de Sant Martí

El carrer de Sant Martí pertany íntegrament al barri de la Cavalleria La Salut. Té una orientació nord-sud i una longitud aproximada de 240 metres. Comença al carrer d’Osona i acaba amb el número 43 al passeig del Ter.


El carrer de Sant Martí des del carrer de la Passió (1)

El nom actual és carrer de Sant Martí però no sempre ha estat el mateix. L’any 1936 l’ajuntament d’esquerres sorgit de l’aixecament del General Franco contra el govern legítim, acordà posar-li el nom de Alferes Cabré. L’alferes Cabré era un aviador de la república que va trobar la mort al front de l’Aragó l’any 1936. Amb la victòria del General Franco el carrer va recuperar el nom tradicional l’any 1939.

El nom actual del carrer fa referència a San Martí de Tours. Aquest sant va néixer a Hongria l’any 316 de pares pagans. El seu pare, un càrrec militar romà, l’obligà a entrar a l’exèrcit. En la seva campanya militar per França, a l’entrar a Amiens, va trobar un captaire nu i mig gelat. Va partir en dos la seva capa i n’hi va donar una meitat per abrigar-se. A l’acte se li va aparèixer Jesús vestit amb la seva capa que li va demanar que es convertís al cristianisme. Va deixar la milícia i es va convertir en monjo en un monestir que va fundar a Ligugé. Va ser cridat a Tours, ciutat que s’havia quedat sense bisbe,  per visitar  un pobre malalt que el reclamava. Era una mentida ja que no volia ser bisbe per a res del món. Dins la catedral de Tours el poble el va obligar a acceptar el prelat.  Però no es va quedar quiet al seu bisbat. Va viatjar incansablement per tota la França per predicar la doctrina cristiana. És considerat “l’apòstol de les Gàlies”.  Va morir l’any 397 en olor de santedat.

En el número 5 hi ha una capelleta dedicada a Sant Martí de la que no es coneix la data de construcció.

En aquest carrer hi va néixer l’any 1901 el poeta i patriota manlleuenc Lluís Pou i Solà.


(1)  Arxiu Prat Pujol

Octubre 2011

Bernat Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada