diumenge, 19 de gener del 2020

Sant Ferran, Carrer

Carrer de Sant Ferran

El carrer de Sant Ferran pertany íntegrament al barri de Baix Vila. Té una orientació nord-sud i una longitud aproximada de 160 metres. Comença al carrer de Sant Domènec i acaba amb el número 14 al passeig del Ter.


El carrer de Sant Ferran des del passeig del Ter(1)

El nom actual és carrer de Sant Ferran però no sempre ha estat el mateix. Va néixer amb el nom actual a la segona meitat del segle XIX. L’any 1860 es va construir la fàbrica de “La Seda” moguda per la força del canal. El carrer era conegut popularment com a “corraló de la Seda” ja que era un carrer força estret. L’any 1936 l’ajuntament d’esquerres li canvia el nom per carrer de la Independència. L’any 1939 recupera el nom actual amb el triomf dels franquistes a la Guerra Civil. L’any 1987 s’enderroca l’antiga fàbrica de La Seda que era propietat de la família Vilaseca.

El nom fa referència a Ferran III de Castella, Ferran el Sant. Va néixer a Zamora l’any 1199 i va morir a Sevilla l’any 1252. Va ser el tercer fill mascle d’Alfons IX de Castella i després de la mort del seu pare, la primerenca mort del seu germà, Enric I, i l’abdicació de la seva mare, va obtenir el regne de Castella l’any 1217. L’any 1230 va obtenir el regne de Lleó i el de Murcia. Es va distingir per la lluita contra el musulmans als que va conquerir pràcticament tot el regne d’Andalusia, llevat de Granada. Al costat del seu pare va fundar la Universitat de Salamanca.



(1)  Arxiu Prat Pujol

Octubre 2011

Bernat Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada