dijous, 2 de gener del 2020

Bisbe Morgades, Carrer del


Carrer del Bisbe Morgades

El carrer del Bisbe Morgades pertany íntegrament al Barri de Baix Vila. Té una orientació nord – sud i està entre la plaça de Fra Bernadí i el carrer de Sant Domènec. És un carrer curt d’uns 100 metres de llargària. La numeració comença a la plaça i acaba amb el número 7 a tocar el carrer de Sant Domènec.

El nom actual és el carrer del Bisbe Morgades però no sempre ha estat el mateix. El 30 d’octubre de 1936 l’ajuntament li va donar el nom de carrer d’Espartacus en referència a l’esclau romà revoltat. El nom nou va durar poc ja que el 7 de febrer de 1939, les autoritats franquistes li varen retornar el nom inicial.


El carrer vist des de la plaça amb el col·legi del Carme a la dreta(1)

El nom actual fa referència al Bisbe Josep Morgades i Gili. El Bisbe Morgades va néixer a Vilafranca del Penedès el 9 d’octubre de 1826. Fou ordenat sacerdot l’any 1852 i nomenat Bisbe de Vic l’any 1882 fins que va ser ascendit a Bisbe de Barcelona l’any 1899. Va morir en aquesta ciutat el 8 de gener de 1901. La raó principal per posar el seu nom a un carrer de Manlleu és que fou un dels principals impulsors de la creació de la Caixa d’Estalvis de Manlleu l’any 1896. També impulsà i consagrà el temple de Puig Agut, primer temple expiatori dedicat al Sagrat Cor de Jesús, devoció de la que el Bisbe Morgades fou el principal introductor a l’estat espanyol, devoció que es veié coronada l’any 1892 amb la consagració del temple dedicat a aquesta devoció, als afores de Manlleu.

El nom va ser posat el dia 4 de març de 1898 quan va ser obert un carrer que unia la nova plaça amb el carrer de Sant Domènec.

Aquest carrer té dos edificis remarcables. El primer és el col·legi de les Germanes Carmelites de la Caritat inaugurat l’any 1856 i que s’encarregava de l’educació de les noies de Manlleu. Els horts d’aquest col·legi estaven justament sobre el carrer del Bisbe Aguilar. Al col·legi s’entrava pel carrer de l’Horta d’en Font fins que en la reforma que es va fer acabada la guerra de l’any 1939, es deixà l’entrada principal pel carrer del Bisbe Morgades. El segon edifici singular era un hospital de Manlleu que es va obrir l’any 1881 a la cantonada del carrer del Bisbe Aguilar i el carrer de Sant Domènec. Aquest hospital que va durar fins l’any 1913, data en que va ser obert l’Hospital de Sant Jaume, era portat per les mateixes Germanes Carmelites que duien el Col·legi del Carme. Per tal que no haguessin de passar per fora el carrer per anar d’un local a l’altre es va construir un pas subterrani sota el carrer del Bisbe Morgades.


(1) Arxiu Prat Pujol

Juliol 2011

Bernat Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada