diumenge, 19 de gener del 2020

Sant Higini, Carrer de

Plaça de Sant Higini

La plaça de Sant Higini pertany íntegrament al barri de Dalt Vila. Té una orientació est-oest i unes mides aproximades de 60 per 30 metres. S’ha trobat el número 9 en el cantó est.


La plaça de Sant Higini des de la plaça de Crist Rei(1)

El nom actual és plaça de Sant Higini i sempre ha estat el mateix. De fet el nom de plaça de Sant Higini s’ha trobat per primera vegada l’any 1989 en les fitxes de llicències d’obra de l’Ajuntament. Aquesta plaça va néixer arran la reconstrucció del temple parroquial a la dècada de 1940. L’Ajuntament d’esquerres havia fet demolir l’església barroca l’any 1937 i quan els franquistes guanyaren la Guerra Civil, reedificaren l’església. Per aquest motiu eliminaren els dos carrers més antics de Manlleu que hi havia adossats a les parets de l’antiga església, el carrer de Sant Higini i el carrer de Malla.

L’ajuntament democràtic va voler honorar el carrer més antic de la vila i va donar el nom de plaça de Sant Higini al solar resultant de l’enderroc de l’antic carrer. El carrer de Sant Higini es va formar en vida del bisbe de Vic, Berenguer, que va governar la diòcesi des de l’any 1074 fins el 1099. És per tant, el carrer més antic de Manlleu. El nom es deu per haver esta obert el carrer en terrenys del benefici de Sant Higini.


(1)  Arxiu Prat Pujol

Octubre 2011

Bernat Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada